7 ergenissen op reis | Hoi An

Ik snap dat je na het lezen van de titel denkt, “gast, waarom doe je het dan” “Blijf lekker thuis als je het zo kut vindt”.

Begrijp me niet verkeerd, reizen is het mooiste wat er is, maar ook bij de mooiste dingen loop je soms tegen kleinigheidjes aan (als het maar geen grote geitjes worden).

Nu leek het me dus geinig om juist die puntjes even op een rijtje te zetten.

1) Vaak gaat het mis bij te veel inpakken, zeulen met shit die je nooit gebruikt. Mijn reisgenoot heeft alles bij zich,  echt alles,  zelfs een set waterverf (gebruikt ie overigens wél!)
Ik heb op mijn beurt weer te veel sokken mee (10 paar, 1 gedragen)…

2) Hostels, het moet je maar net liggen, soms slaap ik in een dorm maar vaker in een private room als je samen reist. Hé, een dorm is gezellig, je leert mensen kennen, feest samen, maar je zooi is niet veilig en je nachtrust te weinig. Goedkoop zijn ze wel en met wat mazzel nog erg goed ook! Helaas vaker een bende en niet geschikt voor reizigers met een lichte vorm van organisatie-autisme.

3) Valuta. Heel interessant hoor als die verschillende briefjes van 500.000 Vietnamese Dong, 200 Cambodjaanse Riel, of 10 Thaise Baht. Maar als je niet oplet ben je de tel kwijt en als je teveel gepind hebt zit je in het volgende land met een berg knaken van het vorige.  Leuk souvenirtje?

4) Tijdverschil. Hier is dus echt niks leuks aan. Het is niet grappig, bijzonder, of interessant om in een andere tijdzone te zitten. Het enige wat het doet is je sociale leven met het thuisfront ontregelen. “Ja we bellen rond etenstijd okay?” Dan is het hier 1 uur ’s nachts…..Daar naast is een Jetlag helemaal ellende al kom je daar sneller overheen.

5) Straatverkopers, Taxi-chauffeurs, en TukTuk drivers. Oke, to be fair, dit heb je vooral alleen in Azie. Je kunt geen stap zetten zonder aangesproken (eigenlijk meer aangeroepen) te worden of je al dan niet nu, morgen, of een andere keer in hun Tuk Tuk wilt stappen om de strijd der afzetterij aan te gaan. Geinig voor een dag of 2, ongemakkelijk voor de rest van de week, negeerbaar in de week daarop maar bloedirritant na langere tijd.

6) Wachten. Wachten.
Ja twee keer, gewoon om aan te geven dat reizen eigenlijk veel wachten is voor een relatief korte beloning. Het begint al op het vliegveld waar je 2 uur wacht, vliegt (praktisch ook wachten), wachten op bussen, rijden in bussen (praktisch ook wachten). Etc. Etc.
Nou wordt geduld natuurlijk altijd beloond en je kunt ook de tijd die je wacht nuttig besteden maar het blijft een dingetje.

7) Stress. Wat je misschien niet direct zou verwachten is dat reizen best een stressvolle onderneming kan zijn. Je moet bijvoorbeeld op tijd bij je vliegtuig zijn anders begint het al slecht. Ik ben iemand die daar bijzonder gevoelig voor is. Vóór een reis word ik letterlijk ziek van de reisstress. Zodra ik door de douane ben is alles verdwenen.
Maar ook stress met het boeken van hostels, bussen, trips, belangrijke documenten etc. Het is dus zo af en toe erg relaxt om een dag in te plannen waarop je alles in orde brengt. Zen worden! Zoals nu, bad vol heet water en dit artikel typen.

Ik kan nog wel een tijdje doorgaan maar dan wordt dit allemaal te negatief en reizen is juist een avontuur waar je alleen de postieve kanten van onthoud. Die paar euro die je opgelicht bent mis je over een maand echt niet, het verhaal er achter weet je echter nog wel!
Dat vliegtuig dat je (bijna) gemist had zorgt ook voor de nodige lachers op feesten en partijen. En het feit dat je een winterjas mee sleurt naar de tropen, “just in case” is gewoon dom;).

Wat ik altijd doe? Blijf nadenken, er is geen monopolie op gezond verstand. Er hoeft niets mis te gaan als je er maar gewoon over nadenkt.

Bedankt voor het lezen

&

t.i.n.m.o.c.s.

Een gedachte over “7 ergenissen op reis | Hoi An

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s