Deadly traffic | Hanoi

Een van de mooiste dingen aan het reizen in Azië is de, bijna, ongelimiteerde vrijheid die je hebt. Hiermee bedoel ik niet de vrijheid van het gaan en staan waar je wilt want dat kun je overal als je vrije tijd hebt.

Ik doel meer op het gebrek aan regels, of in het geval van de aanwezigheid van regels, het gebrek aan handhaving van deze regels. Volgens mij is de instelling hier: “I just don’t care”.

Het mooiste, en voor mij meest recente, voorbeeld is het moment dat ik mijn eerste (en enige) motor kocht. Hier in Vietnam is het de normaalste zaak van de wereld dat een reiziger/toerist (wat is het verschil) een motor koopt en ermee de openbare weg op rijdt.

A) Ik heb geen Vietnamees rijbewijs wat officieel moet.
B) Ik heb überhaupt geen motorrijbewijs, en mijn reisgenoot mag in Nederland nog niet eens auto rijden.
&
C) Ik ben niet verzekerd tegen iets of alles en een ongeluk kost dus gewoon geld als iemand dat heeft.

Nu is het afwezig zijn van mijn (Vietnamese) motorrijbewijs nog het minste van mijn zorgen. Mijn rij-ervaring en mijn autorijbewijs zorgen ervoor dat ik sowieso al verantwoordelijker rij dan 99,9% van de locals hier.

Ja, echt, nee, niet over één kam geschoren of gegeneraliseerd, Vietnamezen zijn incapabel in het verkeer. Ik zeg niet dat ze niet weten hoe ze moeten rijden, nee, het is meer het feit dat op de weg een complete “Free-for-all” mentaliteit heerst.

Jouw voorrangsprioriteit op de weg is gebasseerd op de afmetingen van het voertuig dat jij toevallig bestuurd.
De snelheid die je rijdt is afhankelijk van je doodswens en/of de grootte van je ballen. Vrouwen rijden over het algemeen blind en langzaam.
Rechts en links inhalen gebeurt het liefst tegelijk en met zoveel mogelijk.
Rood licht is slechts een suggestie dat je misschien je toeter maar moet gebruiken voor je met 50 km/h over het kruispunt jaagt.
&
Je bent niet veilig op je eigen weghelft omdat jij denkt dat het voor de tegemoedkomende bus niet handig is om die vrachtwagen voor hem in te halen. Daar denken ze hier namelijk compleet anders over “jij gaat maar de berm in met je brommertje” is de algemene gedachte.
Daar kan ik natuurlijk slecht tegen aangezien het een motor is!

Nee zonder dollen, het is een chaos op de wegen en genieten van het uitzicht plus opletten is een opgave.

Ik heb het er levend vanaf gebracht net als het meerendeel van de reizigers doen, maar een goed gehavende blanke is geen uitzondering in het dagelijkse straatbeeld. Naast de overvloedig aanwezige schaaf en snijwonden van ongelukken en glij-partijen zijn ook brandwonden geen uitzondering. Met je slippers en een korte broek de uitlaatpijp aaien is geen strak plan.

Kort om: zelf rijden is top!

&

t.i.n.m.o.c.s.

Advertenties

Een gedachte over “Deadly traffic | Hanoi

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s