De 5 Toeristen van | Amsterdam

Oh Amsterdam. De stad die bekender is dan het land waar het in ligt. De toeristische trekpleister van Nederland. Hoe vaak heb jij op reis tegen een medereiziger gezegd: Ik kom uit Amsterdam. Terwijl je gewoon in Maastricht woont? Of Haarlem, dat is geloofwaardiger. Mensen kennen Nederland vaak niet, Holland wel, Amsterdam altijd. Ze zullen wel een compleet verkeerd beeld van Amsterdam (en Nederland) hebben in vergelijking met de werkelijkheid maar dat geheel ter zijde.

Die mensen komen vanzelf in hun leven, misschien wel na aanleiding van jouw verhalen, naar Nederland en dus direct naar Amsterdam. Het is ook niet verwonderlijk dat Amsterdam vol stroomt met toeristen. Ongeveer 7,5 miljoen in 2015 aldus Global Destination Cities Index van MasterCard.
Grote hoeveelheden toeristen hobbelen door de straten en over de grachten van onze hoofdstad. Leuk om te zien maar soms behoorlijk irritant.

Een kleine greep uit de vele soorten toeristen:
1) De Stoptoerist
Irritanter dan de stoptrein, en zelfs nog gevaarlijk ook! De stoptoerist wordt gekenmerkt door hun loopgedrag. De veelal Chinese Toerist met een wegenkaart van de Damstad loopt niets vermoedend voor je uit. Tot ze opeens het briljante idee krijgen om direct stil te staan. Ongeacht hoe druk het is, waar andere mensen lopen en waar ze stoppen. Midden op de tramrails, vlak voor jouw neus of halverwege het zebrapad. Alles en iedereen moet maar uitwijken of stoppen. Levensgevaarlijk.

2) De Twijfeltoerist
Ja, dit zijn vaak die stelletjes of families. Lekker samen op vakantie naar ons regenachtige land. Want het is natuurlijk een droom om Amsterdam te zien! Leuk! Tot er meningsverschillen ontstaan tussen het mannetje en het vrouwtje, of de ouders en kinderen. Waar is nou toch die Dam!? Leedvermaak ten top om te zien wie aan het langst eind trekt. Vaak wordt je er als omstander bij getrokken om de weg te wijzen. En aardig als we zijn, wijzen we ze braaf de goede (of verkeerde) kant op.

3) De Kuddetoerist
He! Weer Chinezen. Die met buslandingen tegelijk in Amsterdam worden gedumpt. Ze galopperen in kuddes door de stad. Stuk voor stuk uitgerust met de nieuwst Canon 75D X-L 10-550mm Ultrazoom Hyperfocus 44MEGA Pixel Superspiegelreflex Camera. Met de mindset foto’s maken en thuis kijken waar je geweest bent!
Nee zonder dollen, ik vind het altijd maar bijzonder om zo’n grote groep toeristen te zien. Ik kan me (nog) niet voorstellen dat dit de ideale manier van reizen is. Maar ieder zijn ding en dat is wat waard!

4) De Drugs/Seks-toerist
De lui die hier komen voor de drugs. Ik wil niet veel generaliseren in dit artikel maar volgens mij zijn dit vaak Spanjaarden en Aussies van Down Under. Herkennen jullie dat niet? Zoveel van die lui vind je rond de wallen en in coffeeshops. (Eerlijk is eerlijk daar kom ik nooit.)

5) De Amerikaan
Ja de Amerikaan! Dit vind ik eigenlijk de leukste toeristen. Altijd vol verwondering lopen ze door Amsterdam en wat zijn ze herkenbaar! Niet in een negatieve zin hoor, gewoon herkenbaar. Ze lopen er allemaal bij als een Steve Jobs. Ze dragen allemaal een basic sweater, een vale spijkerbroek, en New Balance Sneakers. Hardloopschoenen alsof ze in de sportschool staan. Massaal opzoek naar het “En Freanck House”. Maar hé, tof dat je er bent.

Ik ben er ongetwijfeld een aantal vergeten maar deze schoten mij op dit moment naar binnen! Ik blijf me verbazen over de hoeveelheid toeristen die naar Amsterdam komen en elke dag zie ik weer mensen met ongetwijfeld hele mooie verhalen.

Tot later!

&

t.i.n.m.o.c.s.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s